A Jobbik javaslatára egyeztetés indul a Dél-pesti Kórházzal

Gémesi Emese, Pesterzsébet jobbikos önkormányzati képviselője a december 1-jei képviselő-testületi ülésen kezdeményezte, hogy a kerületi lakosok legalább elfogadható mértékű ellátása érdekében kezdődjön egyeztetés a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházzal. A testület egyhangúlag elfogadta a javaslatot, melynek eredményeként meghallgatják az intézmény főigazgatóját.

A kerületi lakosok által többnyire csak „dél-tepsi” néven futó kórház Budapest és egyben Magyarország egyik legrosszabb állapotban lévő egészségügyi intézménye, amely hosszú évek óta infrastrukturális, anyagi és humán erőforrásbeli problémákkal küzd. Októberben az országos sajtó is beszámolt az itt uralkodó áldatlan állapotokról, a hét elején pedig az váltott ki nagy felháborodást, hogy az épület egyik mosdójában egy több napja tisztázatlan körülmények között elhunyt nő holttestére bukkantak.

Az ügyben dr. Ralovich Zsolt főigazgató is belső vizsgálatot rendelt el, de részletes tájékoztatást csak a hatósági eljárás és a belső nyomozás együttes lefolytatása után ígért.

Az esettel természetesen a csütörtökön összeült képviselő-testület is foglalkozott. Gémesi Emese egy olyan határozati javaslatot nyújtott be, amely a kerületi lakosok egészségügyi ellátáshoz való jogát szem előtt tartva közös fellépést sürgetett. A jobbikos képviselő elmondta, szinte mindenkinek vannak ezzel kapcsolatban rossz tapasztalatai, és bár a kórház fenntartója nem az önkormányzat, hanem az állam, jó lenne pontosan tisztában lenni azokkal a problémákkal, melyek akadályozzák az intézmény dolgozóit a lakosság elfogadható színvonalú ellátásában.

Ennek érdekében Gémesi egységes fellépést sürgetett, amelynek része a kórház vezetőjének meghallgatása. Egyrészt hogy választ kapjanak azokra a kérdésekre, amelyek a lakosságot leginkább foglalkoztatják, másrészt hogy megtudják, tud-e segítséget nyújtani az önkormányzat az áldatlan állapotok felszámolásában.

A jobbikos indítványt végül a képviselő-testület egyhangúlag elfogadta, Gémesi Emese pedig arra a kérte Szabados Ákos polgármestert, hogy az egységes fellépés az Országgyűlésben is jelenjem meg a probléma tárgyalásakor.

Az önkormányzati képviselő hozzátette: nagyon bízik a tárgyalások sikerességében, mert az minden kerületi lakos közös érdeke. A fejleményekről folyamatosan tájékoztatást ígért.

Jobbik Pesterzsébet

Rovatok: